Menu

Forum

Zaloguj się na forum
Login:
Hasło:
 
 Zapomniałem hasła
 Rejestracja

Ostatnie wiadomości

więcej

Najczęściej czytane

 Wydarzenia

 Ludzie

 Marketing i Public Relations

 Media

 Sponsoring

 Inwestycje sportowe

 Żywienie i Wspomaganie

 Aparatura medyczno-badawcza

więcej

Galerie

 
 
 

więcej

więcej

Aktualności

Test nietolerancji pokarmowej

2010-10-05

Test nietolerancji pokarmowej- odkrywa sekret zdrowia, urody i młodości: Kod Metaboliczny Twojego organizmu czyli Twój Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny.

 

Do badania pobierana jest krew żylna, jak do zwykłego badania krwi. Po wykonaniu testu (in vitro) opracowany zostaje Indywidualny Pokarmowy Profil Immunologiczny – Kod Metaboliczny. Na jego podstawie dietetyk sporządza dietę eliminacyjno-rotacyjną – Indywidualną Dietę Metaboliczną – Tak opracowana Dieta Diet, jest najlepiej dopasowana do indywidualnego genotypu pacjenta. Nie można sobie dzisiaj wyobrazić lepszego programu żywieniowego dla konkretnej osoby. Taka dieta jest zdrowa i smaczna, przywraca zdrowie, witalność, vigor, blask oczu i piękną sylwetkę. Poprawia trwale gładkość i gęstość skóry, wzmacnia włosy i paznokcie, odmładza ciało i duszę – to dodatkowe lata życia w doskonałej kondycji.

 

“To co dla jednego jest zdrową żywnością, dla drugiego może być gorzką trucizną”. (Hipokrates 460 – 377 p.n.e..)

 

Ta teza wskazuje na głęboką prawdę: każdy organizm jest inny, wykazuje inną tolerancję na żywność w zależności od indywidualnych skłonności. Od lat 40 tych XX wieku w wielu ośrodkach naukowych na świecie prowadzone były badania, które miały potwierdzić obserwowany od tysięcy lat, związek pożywienia i szeregu chorób przewlekłych. Badania te potwierdziły, że niekjednokrotnie nawet jeden tylko produkt, nie dostosowany do naszego genotypu, może bardzo negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie i stać się przyczyną bardzo poważnych w skutkach reakcji alergicznych o charakterze ostrym – np. wstrząs anafilaktyczny lub chorób przewlekłych – np. choroby nowotworowe.

 

Najczęściej nawet nie kojarzymy złego stanu zdrowia z pokarmami, które spożywamy. gdyż reakcja spowodowana pokarmem występuje dopiero po kilkunastu lub kilkudziesięciu godzinach i nie jest swoista – to znaczy, nie zawszwe tak samo reagujemy na spożycie tego produktu. Tego typu zjawisko nazywane jest przez naukę opóżnioną lub ukryta alergią pokrmową. Niektórzy uzywaja pojęcia nietolerancji na pokarmy lub niepożądanej reakcji na pokarmy. Przez lata cierpimy na różne dolegliwości, często o bardzo dotkliwym i przewlekłym charakterze, nie zdając sobie sprawy z prawdziwego źródła tych problemów.

 

W ostatnich latach różnego rodzaju alergie stały się prawdziwą plagą. Każdy z nas ma w otoczeniu dziecko lub osobę dorosłą z jakimś rodzajem alergii. Należy jednak rozróżnić alergię ostrą od alergii opóźnionej. Alergiami ostrymi, które wywołują reakcję natychmiastową – w ciągu kilku do kilkudziesięciu minut od kontaktu z alergenem, zajmują się lekarze alergolodzy. Alergiami opóźnionymi zajmują sie lekarze wszystykich innych specjalności, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy, ze względu na odległość czasową pomiędzy bodźcem wywołującym przewlekły stan zapalny w organizmie – pożywieniem, a jego późnymi skutkami, którymi są choroby przewlekłe.

 

Dzieje się tak dlatego, że alergia pokarmowa nieswoista, czyli opóźniona, niekorzystna reakcja organizmu na pokarm, podstępnie i stopniowo, zaburza metabolizm komórkowy i sprzyja zapadaniu na choroby XXI wieku, takie jak: częste infekcje, stany zapalne, choroby immunologiczne, choroby metaboliczne, choroby przewodu pokarmowego, choroby serca i układu krążenia, choroby układu oddechowego, choroby umysłowe, choroby skóry, alergie, choroby nowotworowe itp.

 

Kiedy rezygnujemy z pokarmów, na które jesteśmy uczuleni lub których nie tolerujemy, niepokojące symptomy chorobowe najczęściej cofają się bez ingerencji farmakologicznej. Wystarczy zatem jadać te produkty, które są zgodne z naszym indywidualnym Pokarmowym Profilem Immunologicznym i nie osłabiają naszego systemu odpornościowego, aby przez długie lata cieszyć się zdrowiem, świetnym wyglądem i doskonałym sampoczuciem.

 

Jak sprawdzić, które składniki pożywienia nam służą, a które szkodzą?
Od wielu lat u alergików, którzy reagują silnym uczuleniem na bliżej nieznany składnik diety, stosuje się testy alergii pokarmowej, między innymi tak zwane „testy skórne”. Testy te pomagają wskazać i wykluczyć pokarm, który wywołuje ostrą reakcję alergiczną IgE zależną. Testy te badają tylko jeden rodzaj reakcji immunologicznej i nie są w stanie wykazać innych niepożądanych reakcji na pokarm.

 

Do badania opóźnionych (ukrytych) pokarmowych reakcji alergicznych (nie IgE zależnych), odpowiedzialnych za przewlekły stan zapalny, służy nowoczesny, opracowany w Stanach Zjednoczonych test in vitro. Stosowany przez nas panel zawiera 150 specjalnie wystandaryzowanych, najczęściej stosowanych, produktów spożywczych oraz dodatków do żywności.

 

Dzięki testowi oznaczenie niekorzystnych składników pożywienia, i stworzenie Indywidualnego Pokarmowego Profilu Immunologicznego stało się dostępne dla każdego.

 

Stosowane przez nas narzędzie diagnostyczne to nie jeden test lecz zestaw testów pokarmowych zaierający 148 produktów spożywczych najcześciej spotykanych w żywności.

 

Oto lista testowanych produktów:

 
mięso, drób i jaja:
wieprzowina, wołowina, baranina, królik, kurczak, gęś, kaczka, indyk, jaja

 

ryby i owoce morza:
mięczaki, kalmary, krewetki, raki, kraby, węgorz, sardynki, łosoś, pstrąg, sum, śledź, makrela, tuńczyk, ryba miecz, cefal, szczupak, halibut, karp, flądra, dorsz, okoń, morski okoń, jesiotr, sandacz

 

produkty mleczne:
mleko krowie, masło, jogurt, ser, mleko kozie

 

warzywa:
czosnek, rzepa, koper włoski, bakłażany, kabaczek, kalafior, marchew, koper ogrodowy, pomidory, rzodkiewka, seler, ziemniaki, papryka, biała kapusta, pietruszka, soczewica, fasola szparagowa, cukinia, sałata, chrzan, brokuły, cebula, groch łuskany, groszek zielony, soja, karczochy, avocado, szparagi, burak, fasola, ogórki, dynia, szpinak, koper włoski, oliwki

 

owoce, jagody:
granat, morele, persymona, ananas, banan, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki,wiśnie, cytryna, pomarańcza, mandarynka, grapefruit, mango, winogrona (rodzynki), granat, papaja, czarne porzeczki, kiwi, jagody, żurawiny, śliwki, figi, jeżyny, maliny, poziomki, daktyl, kokos, arbuz, melon

 

zboża:
jęczmień, pszenica, żyto, owies, ryż, proso, kukurydza, gryka

 

nasiona i orzechy:
orzechy włoskie, orzechy pekan, kasztany, migdały, orzeszki ziemne, orzechy pistacjowe, słonecznik, orzechy laskowe, orzechy macadamia

 

przyprawy, używki:
trzcina cukrowa, cukier trzcinowy, czarny pieprz, cynamon, musztarda, gorczyca, oliwa, syrop klonowy, czekolada (kakao), czarna i zielona herbata, herbata różana, tytoń, chili, papryka, mięta, bazylia, rozmaryn, oregano, sezam, syrop klonowy, kawa, kawa bez kofeiny

 

pozostałe:
miód, grzyby, drożdże, candida, konserwanty, aspiryna, aspartam, Vegeta, produkty naftowe, pleśnie, barwniki spożywcze, olej rzepakowy

 

Podsumowanie
Każdy z nas jest inny, jesteśmy wyposażeni w inny zestaw genów i mamy swoją własną historię kontaktów ze światem zewnętrznym. Indywidualnie reagujemy też na składniki pokarmowe. Jak wykazują badania, w każdy członek rodziny wykazuje nadwrażliwość (nietolerancję) na zupełnie odmienne składniki pokarmowe. Aby przekonać się, które pokarmy służą zdrowiu, a które nie, warto wykonać test alergii pokarmowej – Indywidualny Profil Immunologiczny dla każdego członka rodziny.

 

Organizm sam potrafi dojść do równowagi, wystarczy mu to umożliwić. Wówczas system odpornościowy zacznie właściwie reagować, Ty i Twoja rodzina poczujecie z się zdrowsi i silniejsi, dzieci odzyskają szansę zrównoważonego rozwoju, dziadkowie będą mogli w zdrowiu cieszyc się z wnuków. Dzięki PRIME TESTTM, możesz wsłuchać się w potrzeby Twojego ciała i w pelni wykorzystać swój potencjał fizyczny i psychiczny.

 

Zacznij działać
Jeżeli pragniesz zatrzymać młodość i zapewnić sobie długie lata w zdrowiu, połącz wszystkie elementy naszego programu. Zacznij od spotkania z dietetykiem.

- Vimed

wróć



Archiwum
Dodaj komentarz


  10 ostatnich wiadomości w tej kategorii: